Vakantiehuis bij Kruger Park Algemene Informatie Overige info Slangen in Marloth Park

Slangen in Marloth Park

Slangen zijn waardevol voor onze omgeving om de volgende redenen:

 • Slangen houden het aantal knaagdieren en vleermuizen in de bush onder controle.

 • Slangen eten ook kikkers, vogels, hagedissen, gekko's, kameleons, vogeleieren, insecten en vissen. Zij zijn onderdeel van de voedselketen. Tevens zij slangen voedsel voor de Brown Snake Eagle, andere slangetende vogels, muishonden , hyena's en andere slangen.
 • We hebben een aantal mooie, onschuldige en licht giftige slangen (hun gif is van geen belang voor de mens) in de bush van Marloth Park. Helaas komen de slangen soms naar onze huizen op zoek naar voedsel of onderdak. Uit angst, zullen veel mensen de slang doden als men een slang ziet omdat ze niet weten of het een gevaarlijke slang is of niet.

  Deze informatie is nodig om onze onschuldige slangen te laten blijven leven in het wild die deel uitmaken van de voedselketen zoals de natuur het bedoeld is. Het is ook belangrijk om de giftige slangen te leren kennen en hoe te reageren wanneer je er een ziet. Er is in Marloth Park voor alle slangen een contactpersoon die je kan bellen om de slang weg te halen. Deze gegevens liggen uiteraard in ons vakantiehuis Mhofu.

  De 18 meest voorkomende slangen gevonden in Marloth Park en Lionspruit zijn:

  Onschadelijk
  - Spotted bush snake
  - Green water snake
  - Brown house snake
  - Python. Not venomous but has bad bite.

  Mild giftig, het gif van geen belang voor de mens
  - Eastern Tiger Snake
  - Striped belly sand snake
  - Olive grass snake
  - Red-lipped herald
  - Common egg eater
  - Marbled tree snake
  - Black-headed centipede eater
  - Snouted night adder

  Giftig
  - Common night adder
  - Boomslang
  - Mozambique spitting cobra
  - Black mamba
  - Twig snake
  - Puff adder

  De nieuwsgierige en onschadelijk Spotted bush snake, vaak verward met de onschadelijke groene water slang of de giftige Boomslang.


  Het gif van de Red-lipped herald is van geen belang voor de mens.


  De mooie en licht giftige Tiger snake, wordt vaak genoemd de Oost-tijger slang, en verward wordt met de giftige slang Coral die we hier niet te krijgen.


  Dit is de kleine Marbled tree snake is tawny van kleur en heeft verticale pupillen en grote ogen want zij zijn nachtdieren. Ze behoren tot de Cat-eyed tree snake familie en hun milde gif is van geen belang voor de mens.


  De gewone pofadder is de gevaarlijkste gifslang van Afrika. Hij is zwaarlijvig, niet erg lang en niet snel, maar reageert agressief bij verstoring. Als verdediging blaast hij zijn lichaam op (vandaar zijn naam) en sist. Helpt dat niet, dan volgt een snelle uitval en een beet waarbij hij met zijn lange giftanden een levensgevaarlijke dosis gif injecteert.