Vakantiehuis bij Kruger Park Algemene informatie Pretoria

Pretoria of Tshwane

In 1855 werd de stad Pretoria gesticht door Marthinus Wessel Pretorius. Hij noemde de kleine nederzetting naar zijn vader Andries Pretorius, een van de voormannen van de Grote Trek. Pretoria ligt circa 50 km ten noorden van Johannesburg en is als regeringsstad een stuk rustiger.

De stad is ruim opgezet en de straten in het centrum zijn breed omdat er vroeger een ossenwagen in moest kunnen keren. Van 1860 tot 1910 was Pretoria de hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse Republiek en sinds 1910 is het de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Dit betekent dat de regering en haar ambtenarenapparaat hun hoofdzetel in Pretoria hebben.

De zuidelijke skyline van de stad wordt beheerst door het silhouet van het Voortrekkers- monument.

Dit monument symboliseert de moed en het uithoudingsvermogen van de eerste trekkers in de tweede helft van de 19e eeuw. Opgericht in 1949 is dit gebouw het symbool van de pioniers die tussen 1835 en 1854 deelnamen aan de Grote Trek. Het waren Nederlandse boeren, bekend onder de naam Voortrekkers, die de Kaapkolonie ontvluchten wegens onenigheid met de Britten die er in 1835 de slavernij afschaften.

Het historisch centrum van Pretoria is het Kerkplein. Het plein ontleent zijn naam aan de kerk die er vroeger stond. Midden op het Kerkplein staat een standbeeld van Paul Kruger, ontworpen door de Nederlandse architect Anton van Wouw. Het Kerkplein is overigens vol met Nederlandse invloeden, zo heeft de Nederlandse architect Sytze Wierda het regeringsgebouw en het Paleis van Justitie op datzelfde plein ontworpen. Vanaf de heuvel Meintjieskop domineert het Uniegebouw het stadsbeeld van Pretoria.

Pretoria staat bekend om haar prachtige Jacarandabomen.