Vakantiehuis bij Kruger Park Nieuws vanuit Mhofu

Nieuws vanuit Mhofu

  

Klik op een onderwerp voor het laatste nieuws.
Per onderwerp staat het laatste nieuws bovenaan.
25: May: 2024

Mhofu
Marloth Park
Kruger Nationaal Park
Wildlife
Cultuur
Muziek
Overig

Mhofu

Nieuwe oprit
  

SMART-TV


Er is een Smart-TV beschikbaar waarmee je je mobiele telefoon kunt streamen.

Voordeuren @ Mhofu 2023


Pumbad is weer mooi 2023


Pumbad wordt gerenoveerd 2023


Carport 2023

Ook in het 1ste kwartaal van 2023 zijn de bavianen weer lekker bezig geweest.
Nu werd het tijd voor een compleet nieuwe opzet hoe we de carport als een trampoline te laten gebruiken waardoor de constructie elke keer wordt aangetast. Theo heeft er voor gezorgd dat er nu veel dwarspalen en een groot ijzeren vlechtwerk en daarover het net gespannen is. Laten we hopen dat dit gaat werken voor de toekomst!

Massage @ Mhofu
In 2022 hebben wij contact gezocht met een bedrijf gezocht die op de veranda van Mhofu Body / Foot / Facial treatments verzorgd. Wat een heerlijke ervaring was dit.
Er is een variatie aan treats mogelijk:
 • Hotstone
 • Reflexology
 • Pedicure
 • manicure
 • gezichtsbehandeling
  Wil je dit ook tijdens je verblijf @ Mhofu? Laat het ons weten, wij zorgen voor de gegevens zodat je zelf de afspraak boekt!


  Bliksemafleider geupdate
  Vanwege de nieuwe wetgeving is de bliksemafleider aangepast. Er is een aanpassing gedaan in de grond en kabels naar het grasdak en de meterkast aangebracht zodat er bij bliksem, de afleider op de juiste manier werkt! Veiligheid boven alles.

  Kinderstoel
    
  Kinderstoel is in december 2021 aangeschaft, het babybedje was al aanwezig @ Mhofu.

  Magnetron
  Sinds Augustus 2021 staat er in Mhofu een microwave.

  Rietendak (grasdak) is compleet gerenoveerd in Mei 2021.
    

  Nieuwe airco's
  In April 2021 zijn er nieuwe airco's (koel en warm indien nodig) geplaatst, die voldoen aan de nieuwe normen van het energielabel. Geniet ervan maar gebruik met mate. Mhofu heeft ook plafondventilatoren door het hele huis, zelf op de veranda.

  Pumbad
     Het Pumbad is opnieuw geseald aan de binnenkant en er is een nieuwe zandfilter en zwembadpomp geinstalleerd. Helaas na korte tijd had de vorige het begeven.

  Nieuwe host / caretaker
  Sinds september 2020 is Adele onze host /caretaker. Adele woont met haar partner Theo in Marloth Park. Met haar jarenlange ervaring als host is zij nu het vaste aanspreekpunt voor onze gasten. Zij heeft met haar grote team (7 personen) Mhofu weer spik en span voor de verhuur klaargemaakt. Een toppertje!

  Pumbad
  Er is een afdak geplaatst boven het Pumbad. Dit was nodig vanwege de zon en regen die de waterkwaliteit behoorlijk beinvloedde. Daarnaast zit je droog en niet meer in de volle zon. Hieronder de foto's van dit grote project. Met dank aan Louis, Danny en Anton!


  Januari 2019

  Gratis WIFI
  Sinds december kunnen wij onze huurders gratis WIFI in en om het vakantiehuis aanbieden. Onze gasten vinden, ondanks de rust in the bush, het toch fijn om even met het thuisfront te Whatsappen of een foto te sturen. Delen hoe fijn het is!

  Nieuwe relaxstoelen
  Wij hebben 4 relaxstoelen aangeschaft, geniet ervan als je er bent!


  Veiligheid @ Mhofu
  In verband met de nieuwe regels met betrekking tot veiligheid voor huizen met rieten daken hebben wij een nieuwe plek voor de gasflessen laten maken. Ook zijn de gasleidingen vervangen. Tevens is de elektra ook weer goed gekeurd. Er waren al brandblussers, blusdeken en rookmelders. We hebben de vereiste certificaten weer ontvangen.  November 2018

  Het nieuwe Pumbad!
  Februari 2018

  Pumbad wordt vervangen
  Eind oktober is de start gemaakt voor de vervanging van het Pumbad! Volg de vordering op onze fanpagina van facebook.
  Oktober 2017

  Wilma in de prijzen!
  Braaien met Jan Braai
  Wilma Lauteslager is een van de winnaars van het boek BRAAI, de bijbel voor de perfectie bbq. Voor de liefhebbers, het recept voor braaibroodtjies!
  Bron: Oog voor Afrika
  Juli 2017

  Grasdak weer helemaal in orde
  Begin juli 2017 was het rietendak aan de beurt. Eens in de 5 jaar moet er gekamd worden, nieuw gras waar nodig en nieuw gaas. Ook een grote klus. Frank en zijn team hebben hier 5 dagen aan gewerkt. Baie dankie!
      
  Juli 2017

  Nieuwe oprit voor Mhofu
  In het regenseizoen ontstaan er geulen in de oprit naar de carport en worden aarde en stenen meegenomen. Dit moest nu definitief opgelost worden. Zie hier het resultaat. Grote bewondering voor het zware werk aan Vincent, John en Louis.
      
      
      
  Januari 2016

  Op weg naar Mhofu Vakantiehuis Mhofu
  Meer video's bekijken? Klik hier.

  Oktober 2015

  Nieuw in Mhofu
  Wij hebben nieuwe bedden (op de benedenverdieping) laten maken door de vader van onze caretaker Laurika en inmiddels zijn er ook de nieuwe matrassen gearriveerd. Omdat de bedden nu breder en langer zijn, ook nieuwe dekbedden en linnengoed. Slapen gegarandeerd! :)
  Juni 2015

  Wifi @ Mhofu
  Er is nu een mogelijkheid om gebruik te maken van mobiel Wifi. Als je hebt geboekt kun je naar de voorwaarden vragen om hier gebruik van te maken tijdens je verblijf in Mhofu.
  April 2015

  Zoover Gold Award voor Mhofu
  'Dear accommodation owner,
  Mhofu has won a Zoover Award Gold. Previously this award had the status Zoover Award Winner. We would like to take this opportunity to congratulate you on this excellent result
  '.


  Zuid-Afrika, Mpumalanga, Marloth Park, Zoover Awards 2015 award winner
   


  Voor het 4e jaar het Vakantiehuis Mhofu een Award gewonnen, trots op! En Vakantiehuis Mhofu is het meest beoordeeld in Zuid-Afrika van alle accommodatie's!
  Wij danken onze huurders heel hartelijk!

  Watertank
  Wij hebben een watertank laten plaatsen omdat er regelmatig problemen zijn met de watervoorziening in Marloth Park. Omdat dit zorgelijk werd hebben wij voor de voorziening gezorgd dat onze gasten altijd water kunnen gebruiken.
  Maart 2015

  Top

  Samenwerking met Selfdrive4x4
  Eerste 'Tailor-made' SelfDrive4x4.com Pakketreis Zuid-Afrika/Botswana 2015 met daarin het Vakantiehuis Mhofu bij het Kruger Park, Zuid-Afrika is geboekt!

  8 juli 2014

  Zoover Award voor Mhofu
  Dear Zoover Award Winner,

  Mhofu***** has won a Zoover Award 2014. We would like to take this opportunity to congratulate you on this tremendous achievement.
  Team Zoover
  Mhofu op Facebook
  Leuk om te zien dat onze Mhofu fanpagina zo goed gevolgd wordt. Veel enthousiaste reacties, geweldig hoe dit groeit! Dank jullie wel!

  Top

  20 oktober 2013

  Welkom Sandra & Kobus
  Sandra & Kobus zijn vanaf 1 september 2013 onze nieuwe caretakers @Vakantiehuis Mhofu.

  Wij zijn ongelofelijk blij en verwelkomen Kobus en Sandra met open armen! Welkom bij de Mhofu Club! Naast hun caretakerschap voor Mhofu zijn zij beiden game-rangers.


  Wil je een gamedrive maken met Sandra of Kobus, opgehaald worden @Vakantiehuis Mhofu bij het Kruger Park, Zuid-Afrika? Een ervaring in het Kruger Nationaal Park die je niet zal vergeten! Ivo, Bob en Wilma Lauteslager
  1 september 2013

  Afscheid Mimmie & Norval
  Norval Mimmie Ackerman gaan ons verlaten als caretakers van ons Vakantiehuis Mhofu bij het Kruger Park, Zuid-Afrika. Vanwege gezondheidsredenen nemen zij afscheid. En zodra zij hun permanente visum krijgen voor Nieuw Zeeland kunnen zij samen met hun kinderen van hun "ouwe" dag genieten. De afgelopen 5 jaar waren zij liefdevol de "rots in de branding", de betrouwbare, de gastvrije en zeer waardevolle vrienden in Marloth Park. Wij en onze huurders van Mhofu zullen ze absoluut gaan missen. BAIE DANKIE al wat julle gedoen het vir ons, die huurder en Mhofu! Ons gaan mekaar weer sien in 2014.
  Liefde Ivo, Bob & Wilma
  30 augustus 2013

  Nieuw tuinset
  Begin juni zal onze piknik-set voor 6 personen door Honorary Ranger Lesley Cunningham geplaatst worden. De piknik-set is gemaakt van recycled materiaal en zal bij de braai in de boma komen te staan. Wij hopen dat onze huurders hiervan gaan genieten!
  26 mei 2013

  De Zoover Award voor Mhofu

  SUPER TROTS
  Op 18 apr 2013, om 17:49 heeft Zoover Awards het volgende geschreven:

  Your accommodation is one of the best reviewed by visitors to our European websites and has won a Zoover Highly Recommended 2013. Congratulations!

  For the fifth successive year Zoover Holiday Reviews is presenting the Zoover Award, Highly Recommended and Recommended according to our database results. The consumer decides, since it is the reviews on Zoover that determine which accommodations receive a Zoover Highly Recommended. The Highly Recommendeds are being given to the accommodations which have performed exceptionally well in their own country.

  Best regards,
  Stephan Bosman
  CEO Zoover

  Nieuw in Mhofu
  In maart 2013 is er een nieuw gasfornuis geplaatst in Mhofu. Nu is de keuken in zijn geheel klaar!
  28 maart 2013

  Nieuwsbrief november 2012
  We hebben in november de 15e nieuwsbrief (7e jaargang) verzonden.
  Meld je ook aan voor de Mhofu nieuwsbrief.

  26 november 2012

  Vakantiehuis Mhofu in Maandblad Zuid-Afrika

  December 2012

  Mhofu & Pinterest
  Volg Mhofu nu ookop Pinterest.
  Follow Me on Pinterest
  18 november 2012

  Samenwerking met Zuid Afrikaanse magazine
  Nieuwsgierig met welk magazine? Klik hier.

  De weg naar Crocodil Bridge
  De weg vanaf gate 2 (dichtbij Mhofu) in Marloth Park is klaar. Deze geasfalteerde weg gaat van Marloth Park naar de N4 via de zogenoemde Ten Bosch weg. Daarnaast is de weg naar Komatipoort/ Krokodilbrug naar het Kruger Nationaal Park ook klaar. Dit heeft het positieve gevolg dat je er nu binnen 15 minuten kan zijn! Top. Na 15 jaar is het dan toch gelukt!
  26 oktober 2012

  Nieuwe braaitafel
  Norval, onze caretaker, heeft onze braaitafel compleet vernieuwd. Zo handig bij de braai en ziet er ook nog eens prachtig uit. Baie dankie Norval!

  21 september 2012

  Nieuwe verslagen & beoordelingen voor Mhofu
  Klik links op onze huurders en lees de nieuwste verslagen in 2012. Allemaal baie dankie! Er komen er nog meer. Ook zijn er nieuwe beoordelingen op Vakantie Reiswijzer en Zoover over Mhofu, klik hier.
  12 september 2012.

  Let op!
  Animals should not be fed anything but game pellets or lucerne available from the hardware store at the Bush Center - mielie kernels (maize) is NOT suitable and ferments in the stomachs of kudu, often killing them.
  MHR 10 augustus 2012

  Herfstvakantie
  In de herfstvakantie van 2012 is Mhofu nu nog te reseveren! Boek snel.
  24 juni 2012

  Zoover prijst Mhofu aan

  Vakantiehuis Mhofu ontving de stempel Highly Recommended in 2012! Mhofu is nog steeds het meest beoordeelde accommodatie van de 2422 in Zuid-Afrika. Hier zijn we trots op, baie dankie huurders van Mhofu!
  18 mei 2012

  Top

  Aanschaf in Mhofu
  Er is een nieuwe koelkast geplaatst in Mhofu.
  maart 2012

  Interview 't Groentje over Vakantiehuis Mhofu met Ivo & Wilma Lauteslager

  Lees meer >> voor het hele artikel in pdf uit 't Groentje (Bunnik-Houten-Wijk bij Duurstede Nieuws) van 8 februari 2012.

  Clivias geplant
  In januari zijn er 20 Clivias geplant in de tuin van Mhofu. Dit is Clivia miniata,met pragtige oranje rooi blomme en rooi vruggies en worde 45 cm lank.
  Video Zoover-Vakantiebeurs-Ivo en Wilma Lauteslager

  Februari 2012

  Vakantiebeurs 2012
  Wij (Ivo & Wilma Lauteslager) zijn uitgenodigd door Zoover om onze verhalen en ervaringen te vertellen op de Vakantiebeurs in Utrecht op 14 januari 2012. Wordt vervolgd! Is dat niet fantastisch?

  Tijden: 12:40 - 13:00 & 16:00 - 16:20; Een eigen vakantiehuis in de bush van Zuid-Afrika.
  Bunnik's Nieuws & 't Groentje
  Op 11 januari 2012 zijn ge?nterviewd door Ali van Vemde van 't Groentje / Bunniks Nieuws over ons huis Mhofu, Marloth Park, Kruger Park de provincie en Zuid-Afrika! Binnenkort hier te lezen.
  12 januari 2012

  Tracking-course

  Bekijk de video.
  29 december 2011

  Vakantie-huis- Mhofu staat in Plus Magazine
  Ons huis bij Kruger Park wordt steeds meer beroemd! Eerst de Wijkse Courant, het AD en nu is Plus Magazine (50+ tijdschrift) die interesse toonde voor ons fijne huis in Marloth Park.
  Ons artikel staat in het november nummer van 2011. Wij zijn vereerd om in dit populaire tijdschrift met ons vakantiehuis Mhofu te staan! Bekijk hier de pagina uit Plus.
  Pagina Mhofu & Plus Magazine!
  Bron: Plus 21 oktober 2011

  Mhofu staat op nummer 1 in heel Zuid-Afrika (Zoover beoordelingen)

  Klik hier voor meer info.
  4 September 2011

  @SANParks volgt ons op Twitter

  Wereldwijd volgt @SANParks nu 227 accounts, daar horen wij, @MhofuZuidAfrika, nu ook bij! Baie mooi. Onze zeer informatieve site, ons prachtige Holidayhouse gelegen aan het Kruger Park en onze goede service wordt gewaardeerd! Ook @Zoover, @PuurZuidAfrika, @ZuidAfrikaNL volgen @MhofuZuidAfrika. Top!
  3 juni 2011

  Volg Mhofu nu ook op

  Top  Nieuwe voederplaats
  Sinds april hebben we een nieuwe voederplaats. Norval heeft deze gemaakt en ligt mooi voor de veranda, dus volop kijkplezier!

  Nieuwe foto's indeling Mhofu
  20 februari 2011

  Inzamelingsactie mobiele telefoons
  Sinds 2009 jaar verzamelen wij mobiele telefoons in voor de arme mensen in de omgeving van Marloth Park. Wij weten dat vele net een prepaid kaart kunnen aanschaffen maar een goede gsm hebben ze vaak niet. Wij zijn op zoek naar een simlockvrije mobiel die jezelf niet meer gebruikt, met een oplader. Laat het ons weten via het contactformulier en wij zullen hier dan op reageren. Wij hebben zelf al heel veel mensen erg blij gemaakt.

  Nieuwe keuken in Mhofu
  Een compleet ingerichte splinternieuwe, met een Afrikaanse look, open keuken met een nieuwe elektrische geiser, een gasfornuis (inclusief oven) & afzuigkap, eigen drinkwater, een combi koel-diepvrieskast is Mhofu klaar om de gasten te ontvangen. Een prachtige natuurstenen aanrecht. Deze keuken is gemaakt door een timmerman uit Komatipoort.
  15 oktober 2010

  Drinkwater uit de kraan
  Primeur voor Mhofu, Marloth & Kruger Park; een waterzuiveringsinstallatiesysteem. Mhofu heeft sinds september 2010 schoon en veilig drinkwater (water kopen is niet dus meer nodig). Huurprijs blijft gelijk.
  25 september 2010

  Mhofu heeft een eigen strip Sinds 15 augustus heeft Mhofu haar eigen stripverhaal, getekend door striptekenaar Koen Ubels. Elk jaar zullen er pagina's bijkomen.
  15 augustus 2010

  BUSHHUIS MHOFU OP PLAATS NUMMER 2 IN HEEL ZUID-AFRIKA!
  "Inmiddels zijn het 2100 accommodaties in Zuid-Afrika" (oktober 2010).
  Van de 1731 (10-10-2009) beoordeelde accomodaties staat ons vakantiehuis Mhofu op de 2e plaats in heel Zuid-Afrika. Wij zijn nog trotser dan 31 juli, toen stonden we op de 3e plaats! Baie dankie liewe gasten van Mhofu!
  10 oktober 2009

  Gerenoveerde badkamers
  De beide badkamer's met douche, wastafel (gemaakt door een Afrikaanse keramist uit Malelane), badkamerkasten en toilet zijn gerenoveerd in september 2009. Met dank aan onze caretakers Mimmie & Norval Akkerman.
  September 2009

  2010
  Van almal by die familie Lauteslager, wil ons jou en jou geliefdes 'n voorspoedige 2010 toewens. Mag al jou drome en wense waar word en mag ware geluk deel uitmaak van elke liewe dag.

  Top

  Algemeen Dagblad en Mhofu: VOLMAAKT GELUK
  Wij, Ivo Bob en Wilma, zijn gisteren ge�nterviewd door journalist Diana Hoekstra van het AD regio Utrecht voor het thema Wonen: De Tweede Stek! Zaterdag 29 augustus is het het artikel geplaatst in de bijlage Dichtbij pagina 13. Het is hele pagina geworden, helemaal te gek!Lees hier het artikel in het AD / UN De Tweede Stek in Zuid-Afrika. Het was super leuk om te doen. Onze zoon Bob Lauteslager vulden Ivo en Wilma perfect aan met nuttige informatie, ondanks dat Bob al sinds 2006 niet meer met ons mee gaat op vakantie is het gevoel en de warmte voor Mhofu en Zuid-Afrika nog altijd aanwezig. Wij danken het AD dat wij hiervoor gevraagd zijn om onze Tweede Stek in Zuid-Afrika te mogen toelichten waarom wij in Zuid-Afrika een vakantiehuis hebben gekocht.
  26 en 29 augustus 2009

  BUSHHUIS MHOFU OP PLAATS NUMMER 3 IN HEEL ZUID-AFRIKA!


  Van de 1668 beoordeelde accomodaties staat ons vakantiehuis Mhofu op de derde plaats in heel Zuid-Afrika. Wij zijn er baie trots op! Baie dankie liewe gasten van Mhofu!
  31 juli 2009

  Top

  Nieuwe foto's van onze Mhofu tuin
  Het ingeplante gras is aangeslagen. We zullen zeker nog moeten bijzaaien. Maar de start is zeer goed geslaagd! De dieren kunnen nu grazen, want er is gras en dat is het belangrijkste.


  20 januari 2009

  Huis en of Grond te koop in Marloth Park
  Interesse om een stuk grond of een (vakantie)huis te kopen in Marloth Park? Klik dan hier voor meer informatie

  Zichtbaar resultaat van ons irrigatie-systeem
  Hier is gou n fototjie om net vir julle te wys hoe mooi groen dit nou is by Mhofu, terwyl die res van die veld verskriklik droog is. Baie dankie dat julle bereid was om die uitgawe aan te gaan, ek is seker julle hou ons bosbokkies en koedoes aan die lewe, met die groenigheid wat nou darem beskikbaar is by julle. Oktober 2008. Ronelle Kemp, ecologe.


  Pumbad is klaar
  Op 5 september 2008 is daadwerkelijk de start gemaakt met het PUMBAD (zitbad) bij ons vakantiehuis Mhofu in Marloth Park bij het Krugerpark. De fundering is aangelegd. Inmiddels zijn de zitbanken aangebracht en is het klaar om te tegelen (uiteraard met anti-slip)!'t Pumbad, het is geen Jacuzzi en geen zwembad! Wordt vervolgd! 1 september 2008 starten we met de aanleg van het zogenaamde PUMBAD. We wilden altijd een soort van zit/bar/bad naast onze stoep (veranda). De bedoeling van dit PUMBAD is, dat als de temperatuur stijgt en je hebt behoefte om af te koelen, dat je in het Pumbad kunt gaan zitten en de broodnodige afkoeling kunt ervaren! Niks meer niks minder! De naam van het bad is bedacht door Laura en Robin. Zij waren in de zomer van 2008 in Mhofu.

  Zesde slaapplaats
  Vanaf augustus 2008 is het mogelijk om met 6 personen in Mhofu te verblijven! De huurprijs blijft hetzelfde, dus maak er gebruik van!

  Top

  Marloth Park

  Voor de kinderen
  @ Bushcentre in Marloth Park is er voor de kinderen een zwemparadijs ontwikkeld. Ziet er gaaf uit, toch. Volwassenen mogen ook van de glijbaan af hoor! 15 minuten van Vakantiehuis Mhofu.  Marloth Park in 1977
  Nostalgie, hadden we het toen maar geweten hoe mooi Marloth Park zou worden..
  25 mei 2013

  Bord aan de N4
  Nu de geasfalteerde weg naar Marloth Parkvia de zogenaamde Ten Bosch weg klaar is, staat er een officieel bord aan de N4 om je de weg te wijzen naar Marloth Park. Dit is voor de huurders een snelle route naar Vakantiehuis Mhofu. Wij en de auto zijn er blij mee. Iedereen kan nu de slechte dirtroad omzeilen!
  14 mei 2013  de Vodacom-mast staat
  Zodra de mast daadwerkelijk actief is, zullen wij dit uiteraard weer melden via deze pagina.
  1 mei 2013

  Vodacom toren
  Eindelijk is er gestart met de aanleg van de Vodacom toren om te kunnen zorgen dat er een beter telefoon signaal komt in Marloth Park. We houden jullie op de hoogte!
  20 april 2013  Telling wildlife in Marloth Park
  Marloth Park Game Estimate Ground Count:
  Impala 678, Warthog 68, Wildebeeste 22, Kudu 83, Zebra 56, Giraffe 36, Bush Buck 20, Duiker 24, Baboon 2, Monkey 40, Mongoose 18, Ostrich 4.
  Marloth Park Game Aerial Count:
  Impala 739, Warthog 151, Wildebeeste 53, Kudu 87, Zebra 56, Giraffe 40, Bush Buck 20, Duiker 24.
  Bron:MHR februari 2013

  Kersmark in Marloth Park
  22 december 2012 in Henk van Rooyenpark: 9:00-16:00 uur.
  Stalletjies, springkasteel, gesigverf, vatbier, tradisionele disse, kompetisies en pryse, veiling. En Rochelle sal gedurende die dag met haar sang vergas.

  Opbrengs sal bebruik word om ons renosters te beskerm en help om 'n skuilhut vir voelkykers bij Jackalberrydam in Lionspruit op te rig.
  11 november 2012

  Weer leeuw gespot op Seekoei in Marloth Park

  Besoekers moet asseblief versigtig wees in Marloth Park. Almal het vansefspreekend aanvaar dis veilig om rond te beweeg maar vergeet dit is nogsteeds 'n natuurreservaat. Enigiets is steeds moontlik!
  21 augustus 2012

  IJswinkel in Marloth park

  Sinds augustus in Bush Centre!
  18 augustus 2012

  Luipaard steelt jas

  Winterfair in Marloth Park 7 juli 2012


  Postkantoor in Marloth Park
  Er is op de vergadering van de huiseigenaren bekend gemaakt dat er een postkantoor geopend gaat worden in Marloth Park!
  26 mei 2012

  Teerpad naar KrokodilBrug
  De geasfalteerde weg van gate 2, dichtbij Mhofu, zal opleverd worden in juli/ augustus 2012. Deze weg rijdt naar de N4, de gate van 't Kruger Park en naar Komatipoort.
  24 mei 2012.

  Vers brood in Marloth Park

  Bron: Bosnuus maart 2012

  Teerpad eind april2012 klaar!

  Bron: Bosnuus maart 2012

  Teerpaaie naar Krokodilbrug  In 2011 is de gemeente begonnen met het asfalteren van de weg Marloth Park / Ten Bosch naar Crodile Bridge te asfaltere. Door de zomervakantie (december/januari) en de zware regenval is dit proces vertraagd. Wij hopen dat e.e.a. gerealiseerd zal zijn voor juli 2012.
  Februari 2012

  Death of an Eagle
  The young Martial Eagle in the attached photos is one of the big 6 endangered birds and was found dead on the ground under an Eskom transformer in Scorpion St. Marloth Park on the 3rd February 2012. In it's talons was a firmly gripped Leguaan. It is assumed the eagle had landed on the transformer to eats it's prey, where the leguaan possibly touched the live wires resulting in both being electrocuted. In the photo of the Eskom pole, the eagle can be seen on the ground at the bottom of the picture.
  Bron: MHR februari 2012

  Toegangsweg naar Marloth Park
  Helaas is de conditie van de toegangsweg vanaf de N4 naar Marloth Park niet altijd goed onderhouden. Door regenval is deze gravelroad kwetsbaar.
  Januari 2012

  Do Not Walk Around at Night
  It was found on Tuesday morning 3 Jan 2012 by Stuart and Barbara Long wandering up and down the fence on the path to the Henk van Rooyen bird hide. It's pride of about 6 Lions was on the Kruger side of the fence anxiously watching it.


  Giraf dood


  ANOTHER GIRAFFE ELECTROCUTED!On Sunday night Nov 6, 2011 yet another giraffe was electrocuted in Marloth Park along the Jackal Street power line.

  Having lost 3 giraffe previously along the same line, it is more than overdue that Eskom takes action. (See Death of our Game) The giraffe was found dead under a transformer down from the corner of Hornbill and Volstruis Streets along the same power line that has previously killed 3 giraffe and the last 2 having died on the property of Malcolm and Freda Ashton much to their distress.

  It was found by Field Security and reported to Elfas Mahori, Senior Game Ranger of the Nkomazi Municipality.
  Bron: MHR 7-11-2011


  Gompou /Kori Bustard In Marloth park
  De op een na grootste vliegende vogel in geland in Marloth Park.

  Bron: Bosnuus november 2011

  SANParks (Kruger Park) & Marloth Park werken weer samen

  SANParks Project Manager, de heer Walter Mzimba bracht 12 Aannemers elk met ongeveer 12 werknemers en Kruger National Park Game Rangers in Marloth Park. De planning en de organisatie werd gecoordineerd door Malcolm Ashton en Joce Gordon van Marloth Park samen met Terence Porter en Zamos Ngomane, Nkomazi gemeente en met de hulp van Flip Minaar en Jaco Minaar ook van de gemeente Nkomazi. Het gebied rond de Jackalberry-dam in Lionspruit werd aangemerkt als een "Hoog prioriteit" gebied qua onkruid zodra de regen komt. Hun inspanningen werden gecoordineerd door Walter Mzimba, Joce Gordon en Terence Porter. De gebieden rond Erdvark Street in Marloth Park hebben dringende aandacht nodig ivm een zeer hoge besmetting van Lantana, alsmede Prickly Pear en andere uitheemse invasieve planten zoals Donkeys oren, Queen-of-the-Night, Madagascar maagdenpalm en moeder-van-duizenden heeft. Hier hadden we 7 ploegen van elk, 12 werknemers werken in blokken behandelen de uitheemse invasieve soorten. Ze werden gecoordineerd door Malcolm Ashton, Meshack Mhlanga en Zamos Ngomane. Joce Gordon bedankte iedereen voor hun deelname aan de voortdurende strijd tegen deze gevaarlijke onkruid. Walter Mzimba, projectmanager motiveert de ploegen. Malcolm Ashton, Nozipho Ndhlovu en het Kruger Park Game Rangers. Een welgemeende dank aan allen die hebben deelgenomen aan dit belangrijke project, en met name tot de heer Walter Mzimba en de Sanparks.
  Bron: MHR Oktober 2011

  Deli in Marloth Park
  In september 2011 geopend in Marloth Park: The Tasty Warthog.
  Voor al je delicatessen! Te vinden in Marlothi Shopping Centre.

  September 2011

  Dartpijl in Hornbill
  Deze foto is van een ongelukkige neushoornvogel. Er is een metalen dartpijl aan de kant van de mond ingeschoten en komt er aan de andere kant weer uit. De dart is ongeveer 13cm lang en lijkt de keel van de vogel te belemmeren als hij wil eten.

  Wat voor een soort sadistisch 'mens' hebben we dwalen in Marloth Park? Dit type dart, het heeft een plastic roze einde, kan fataal zijn voor kleine dieren, zelfs voor mensen. De greep, een naald van dit soort, lijkt op een professionele dart voor darten van dieren. Weet iemand (wie dan ook), wie de eigenaar is van een dart gun? Meld het ons!
  Marloth Park Honorary Rangers, 25 september 2011.

  Caretaker Mimmie in Bos Nuus

  BosNuus augustus 2011

  Chief Honorary Rangers Marloth Park Nick FitzGerald moet aftreden

  MHR 18 juli 2011

  Impala gedood
  Weer is er door een idoot een impala gedood in Marloth Park.
  DON'T SPEED op de Olifantrijlaan!

  MHR 17 juli 2011

  8 volstruisen in Marloth Park
  Inwoners van Marloth Park hebben 8 struisvogels geschonken aan ons dorp. Er komen waterbakken en voedsel in het nieuwe Ostrich Camp in het Bushcentre. Zodra de struisies uit het tijdelijke kamp worden overgebracht, worden ze losgelaten in hun verblijfplaats.
  Bron: Field Sec. 6 mei 2011

  Python pakt impala
  Op zondag 17 april 2011 heeft een grote Python in Marloth Parkeen volwassen impala ooi op Parkland bij Renoster Street gevangen. Men dacht dat de impala was gevangen in een strik vanwege het geblaat van de impala. Men was zo verbaasd een Python een volwassen impala te zien afklemmen en opeten. De python's samentrekking beperkt de prooi zijn bloedsomloop en het zenuwstelsel, alsook de ademhalingswegen. De volgende dag vond men de python die al de hele impala naar binnen had gewerkt. De python eet de prooi op de volgende manier.

  Bron: MHR 18 April 2011

  Weer cheetah in Marloth Park
  Een Cheetah is onlangs waargenomen in en rond Marloth Park. Van de 4 Cheetah eerder gezien Marloth Park, stierf er 1 in Lionspruit door een onbekende oorzaak. Een is gedood door een trein in Mjejane. De andere 2 zijn verdoofd en vrijgelaten bij de Piknikplaats Afsaal in het Kruger Park. Dus dit moet een nieuwe cheeta zijn die Marloth Park bezocht! Binnenkort worden er 8 struisvogels in Marloth Park worden vrijgelaten. Ook is er een Nyala familie gespot in Marloth Park.
  30 maart 2011

  Teerweg van Marloth Park naar Kruger Park
  Eindelijk na vele jaren gesteggel is er gestart met het asfalteren van de weg Komatipoort naar Marloth Park. En van Marloth Park naar de N4 van de Ten Bosch route.
  16 maart 2011

  Henk van Rooyen Vogelkijkhut
  De gemeente is nu gestart met de bouw van de vogelkijkhut die we hebben aangevraagd voor meer dan 3 jaar geleden. Er komt een brug vanaf de camping. Het zal een prachtige aanvulling op ons park zijn wanneer het is afgerond.
  16 maart 2011

  Hyena in een strop
  Dit is een foto van een van onze inwoner Hyena's - veroordeeld tot een langzame en pijnlijke dood veroorzaakt door een strik. Wij moeten helpen te voorkomen dat dit type aanval nog voorkomt. Als inwoner of huurder moeten we hier STOP tegen zeggen en deze monsters direct aangeven!
  MHR 17 februari 2011  Impala gedood
  In de vakantieperiode (december) zijn er helaas 3 rooibokken (impala�s) doodgereden. Spijtig genoeg kon de eigenaar van de auto niet opgespoord worden omdat de kentekenplaat vervalst was.
  19 januari 2011

  Regenval
  In november 2010: 128 mm In december 2010: 174 mm
  16 januari 2011

  Toegangsweg van de N4 naar Marloth Park
  De toegangsweg is totaal gerenoveerd en zeer goed berijdbaar. Na jaren is het dan eindelijk gebeurd. Je kunt rijden zonder dat de onderkant van je auto eraan gaat. Ook zullen er minder lekke banden komen. Goed nieuws! Het vervoer van de citrusvruchten van en naar de Farms zullen hier ookprofijt van hebben.
  Bosnuus 31 oktober 2010

  Eigen Ambulance dienst
  Vanaf 1 november 2010 heeft Marloth Park haar eigen Ambulancedienst met verpleegkundigen. Nu hoeven wij niet te wachten totdat er een ambulance beschikbaar is uit Nelspruit. Dit is fantastisch nieuws. De dienst is 24 uur per dag beschikbaar. Alle benodigde apparatuur is aanwezig in de ambulancewagen.
  Bosnuus 29 oktober 2010

  Weer ’n eie koerant vir grondeienaars
  Vanaf 15 Oktober vanjaar gaan Die Marloth Park-oorsig weer die lig sien in openbare belang. Hierdie tweetalige blad sal tussen die 15de en die 20ste van elke maand verskyn.

  The Marloth Park Review is back!
  Those who have been around Marloth Park for a while will remember this local newspaper which gave us all much needed information, news and entertainment. Such a publication is vital in every community and especially in one as diverse and special as Marloth Park is so we urge you all to subscribe and/or purchase this local publication. All contributions are welcomed and the editorial policy is one of neutrality and independance so all views and opinions are catered for out in the open.
  27 september 2010 Jacques de Villiers

  Geweldig leuk nieuws uit Marloth Park
  The Bush Centre meldt ons dat er een carwash, een midget golfbaan en een koffieshop in de toekomst komt!
  19 september 2010

  Uit Marloth Park
  The latest culling figures are: 110 impala and 34 warthogs have been removed.

  Updated figures are expected during the course of the next few days. Snares, deaths, poaching, etc. Figures for July from the Municipality reflect the following: Number of snares found: 8. Animals that died of unknown causes: 9.
  3 september 2010

  Top

  Marloth Park Arts & Crafts Festival
  We are organizing a Christmas Arts & Crafts Festival for Saturday 18 December 2010. A provisional organogram was discussed in detail and various suggestions made. Peter advised that the Photographic Competition will be held over the next three months and that the Final Winner will be announced at the Festival. He is drawing up a list of possible sponsors for prizes for the competitions/raffles, etc. Full details and the Rules of the Competition will be put on our website and on the Notice Boards soonest.
  Marloth Park
  23 augustus 2010

  Afslag N4 naar Marloth Park
  De upgrade voor de bouw van 2 wegen naar Marloth Park vanaf de N4 is gestart op maandag 31 mei 2010. Het zal een contract worden 5 maanden en ze zullen beginnen met de Gate 1 weg en dan is de Ten Bosch weg. De maximumsnelheid op de weg in de bouw zal 20 km per uur en na de bouw zal 40 km per uur met de nodige snelheid rechtshandhaving worden gezien. Deze ontwikkeling is een grote verbetering voor ons dorp.
  28 juni 2010

  Ecodiversiteit in Marloth Park
  Om de ecodiversiteit in evenwicht te houden worden er in Marloth Park dieren verwijderd / gedood. De telling van de dieren in Marloth Park die normaliter plaatsvindt in juli & augustus is nu eind mei gedaan. 70 impala's en 42 Zebra's werden verwijderd naar Kingsland (een farm dichtbij Marloth Park). Nog 400 impala's en wrattenzwijnen 80 moeten nog worden verwijderd. Er zal geen gnoe (wildebees) verwijderd worden. Goed nieuws uit Lionspruit: (ons eigen wildreserve) er is een baby neushoorn geboren. Momenteel zijn de paden niet goed in Lionspruit, de regenval in de herfst (April en Mei 2010) heeft veel schade gebracht aan de wegen. Dus wees voorzichtig als je er rijdt!
  30 mei 2010

  Waterbok & Nyala in MP?
  Er is een voorstel ingediend om 12 Waterbokken en 12 Nyala's in Lionspruit in te voeren in MP. Hoewel Parks Board gehoor heeft gegeven aan het voorstel, moet er eerst geld zijn van de gemeente om de dieren te kunnen betalen. In de tuin van Mhofu is de laatste mannelijke Nyala op de foto gezet in 2005. Dus het zou prachtig zijn als de Nyala weer terugkomt in MP.

  Top

  Meer nieuws van Nick, Chief Honorary Ranger: Mpumalanga Parks Board Ambtenaren, in overleg met alle relevante maatschappelijke organisaties in Marloth Park, hebben besloten dat de volgende aantallen dieren in Marloth Park worden verwijderd / geruimd in 2010: Impala: 210 uit de huidige schatting 420 dieren. Wrattenzwijn: 80 van de 130. Gnoe: 20 van de 53. Zebra: 40 van de 78. De Parks Board Ambtenaren zijn nog steeds zeer bezorgd over de toestand van het veld in Marloth Park. Zij zijn voornamelijk bezorgd over het ontbreken van voldoende begrazing voor de komende lange droge wintermaanden zodat het noodzakelijk is dat we nu iets doen om een herhaling te voorkomen van massale sterfgevallen van de dieren. Daarom vragen wij u allen om begrip en steun voor het doden / verwijderen die onaangenaam maar niet te vermijden zijn. Op lange termijn is dit in het belang van alle dieren en bewoners van Marloth Park!
  16 mei 2010

  Cheetahs in Marloth Park & Lionspruit!
  Returning at 10:30 this morning (15 May 2010) from a Lionspruit work party I had the pleasure of a brilliant sighting of the MP Cheetahs. Two of the cubs where laying on Wildgoose and had no intention of moving while their mother was keeping an eye on them from inside Lionspruit. I spent about 30 minutes observing them interacting with each other and for once without masses of people hassling them.
  Graham Johnson (Honorary Rangers)

  The Wonders of Marloth


  Laatste dierentelling In Marloth Park
  Schatting van het huidige aantal dieren in Marloth Park en Lionspruit. Op een bijeenkomst op 23 april 2010, met Mpumalanga Parks Board vertegenwoordigers van de dieren te bespreken van de aantallen en soorten te worden verwijderd / gedode van Marloth Park dit seizoen de volgende geschatte huidige totalen van de dieren die momenteel in Marloth Park waren overeengekomen: Klik hier voor het pdf-bestand en lees de aantallen!
  23 april

  Lionspruit Cleanup
  On Saturday 13 March 2010 the Marloth Park Honorary Rangers organised a work party to clean up the Frikkies Dam picnic site. Grass was cut, braai area cleaned up, trees were trimmed, tables and chairs repainted, fences repaired, steps and edges re-bricked, toilets cleaned, bird hide outlook cleared and grass cut.
  14 maart

  Top

  Energieleverancier in Marloth Park: Eskom
  Energie regelgever Nersa heeft een stijging van 24,8% voor dit jaar goedgekeurd aan Zuid-Afrika's enige energieleverancier Eskom en dat is nog maar het begin. Nersa heeft ook ingestemd met een stijging van 25,8% voor volgend jaar en 25,9% in 2012.
  5 Maart 2010

  Brand in Marloth Park
  Maandag 16 maart 2009 is het Bush Centre in Marloth Park afgebrand. Door een brand in de Hardwarestore is de brand overgewaaid naar restaurant het Watergat en de supermarkt (1 van de 2 in Marloth Park). Zeer tragisch voor de ondernemers. Gelukkig is er niemand gewond. Ook zijn er geen dieren gewond geraakt. Wij zullen onze huurders van Mhofu op de hoogte houden van de ontwikkelingen.


  Wie is de Mol in Zuid-Afrika?
  Een afslaande jeep terwijl er een boze olifant naar je toetert. Het overkwam de Wie is de Mol? deelneemsters in het Kruger National Park. In het meest bezochte wildpark van Zuid-Afrika moesten de kandidaten hun weg puzzelen naar een camping. Onderweg kwamen ze een enorme variatie aan flora en fauna tegen. Eindbestemming van de safari was een camping midden in het park waar de Nederlanders verbleven in luxe tenten. Met zonsondergang dronken ze Zuid-Afrikaanse wijn met uitzicht op honderden nijlpaarden en 's nachts hielden de geluiden van de wilde dieren de deelnemers uit hun slaap. Kruger Park bleek een onvergetelijke ervaring.
  Bron: Zuid-Afrika.nl Februari 2013

  < Dode neushoorn
  2 neushoorns vechten met elkaar aan de Kruger Park rivierkant tegenover Marloth Park op 6 januari 2012. Zij vielen in de Krokodil rivier en resulteerde in de dood van de minst dominante doordat hij is verdronken of aan zijn verwondingen is overleden na het gevecht.  The Duke is dead
  South African National Parks KNP's OLDEST TUSKER DUKE DIES OF OLD AGE One of the oldest tuskers in the Kruger National Park (KNP), Duke, passed away on October 1, 2011 seemingly of old age. The elephant was discovered lying on its side along Makambeni spruit near west of the S28 road, five kilometres from Crocodile Bridge Camp. Crocodile Bridge Section Ranger, Neels van Wyk became worried when he noticed that there was no movement from Dukes collar signal for a few days, went to investigate; only to find Duke's five day old carcass along the Makambeni stream. Duke had already lost both his tusks and in 2010 was fitted with a tracking collar in an effort to check up on him and track his whereabouts. He was estimated to have lived in the KNP bush for over 55 years. As is normal practice, the head, tusk remains and possibly skeletons would be recovered and then stored for possible display purposes. Emerging tuskers are named after previous rangers and field rangers who have made notable contributions to conservation and the KNP. Duke was named after the ranger, Thomas Duke who was based at Lower Sabie between 1903 and 1923. His home range was between Lower Sabie and Crocodile Bridge Rest Camps but could also be seen roaming around Tshokwane and Metsi Metsi Trails Camp. Though the Emerging Tuskers competition has been temporarily suspended, the KNP continues to add new tuskers to its ranks through photographic submissions of guests. Photographs and video material sent in by visitors are used to understand the habits and movements of tuskers in an attempt to learn more about them.
  Bron KNP: 1 oktober 2011

  Luipaarden met python
  Een bijzondere actie werd door de Amerikaanse fotograaf Josh Scheinert gefotografeerd in het Mala Mala reserve. Antony Mulligan, 31, manager van de reserve, zei: "Het was zeer, zeer zeldzaam. '2 volwassen luipaarden is zeldzaam, dus om hen zo te zien is geweldig. 'Eerst zagen we het vrouwelijke luipaard lopen op de weg, toen zag zij de python die probeert over te steken. 'Ze sprong en ving hem, haar zoon kwam ook. 'Hij is bijna vier, en veel groter dan haar. Hij zou nu al onafhankelijk moeten zijn, maar hij is een beetje een jongen mama's. 'In dit geval liet hij mama harde werk doen en nam de python voor zichzelf. 'Hij pakte een uiteinde van, net als mama en ze kwamen in een ruk-van-oorlog met de slang tussen hen. 'Het duurde een goed half uur voordat mama opgaf en haar zoon begon met eten. 'Na al die inspanning, liet hij het grootste deel van de slang in het lange gras liggen. "Het was echt een geweldige waarneming. '
  juli 2011

  Leeuwentroep Lower Sabie

  Huurder van ons stuurde deze foto.

  Berghaan & toupant


  Gemaakt door Ivo lauteslager januari 2011

  Foto's Kruger Wildtuin nostalgie
  Bron: KNP 15 november 2010
  Een babyolifant versus krokodil in de Wildtuin
  Satara - Verscheidene kranten pakken uit met een niet alledaagse foto, genomen door amateurfotograaf Johan Opperman, waarbij een babyolifant letterlijk bij de slurf wordt genomen door een krokodil. De ongelukkige babyolifant was aan het drinken uit een waterput in het Kruger Nationale Park toen de krokodil toesloeg en het dier bij de slurf pakte. De babyolifant kon het gelukkig allemaal navertellen nadat andere dieren uit de kudde ter hulp kwamen. Door kabaal te maken en hard op de grond en op de krokodil te stampen, kwam de baby er met de schrik vanaf.

  Dat een krokodil voor een olifant gaat, is geen alledaags gebeuren maar dat heeft vooral te maken met de grootte van het dier. De slurf van de olifant, in dit geval van het ongelukkige babyolifantje, telt maar liefst 150.000 spieren! Uiterst gevoelig dus, waardoor het dier echt wel de schrik van zijn leven gepakt heeft en ongewijfeld de volgende keer dat het dorst heeft, zeker zal uitkijken.  Bron: Telegraph 3 november 2010

  THANK YOU KRUGER NATIONAL PARK!
  Property Owners at Marloth Park are extremely grateful to Walter Msinga, Kruger National Park and Working for Water for the commencement of the eradication of our Triffid weed. Work has started in one of the areas so badly affected by this pernicious and invasive alien plant that it has become a problem that is too large for us to handle.

  This plant - also known as the Paraffin Bush (Chromolaena odorata) is highly inflammable and strong smelling. It looks so lush and healthy and has a beautiful white flower but, in fact, it kills all natural vegetation and takes over completely. It is a highly invasive alien plant. Meshack and his team of 10, work from 6 a.m. to 2 p.m. - working in sweeps across areas. Some areas have 15 - 20% infestation while some stands are close to 90%! The seed is distributed by the wind and water and can lie in the ground before germinating for many years. Consequently - follow-up eradications are essential.
  Note their PPE! Very necessary for work in the thick bush with danger of snakes, spiders, insects plus sharp or poisonous plants. PPE = PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT! Note the large, sharp tools used for chopping thick stems before poisoning takes place by means of spraying the cut stumps with herbicide.


  Mei 2009 bron: Honorary Ranger Joce Gordon, Marloth Park

  Top

  Wildlife

  JV (John Varty) deed zelf onze gamedrive
  In november zal op onze website een aparte webpagina komen met onze ervaringen tijdens de gamedrive met JV & de tijgers in Philopolis, in Kwa Zulu Natal. We beschrijven de reis er naar toe met vele tips. Het was fantastsich om eindelijk de tijger in het wild te mogen aanschouwen! Hulde aan het team van JV.

  26 oktober 2012

  Tijgersafari in Zuid-Afrika
  Tussen 2000 en 2002 kocht Varty met hulp van een Chinees-Brits investeerderskoppel 36.000 hectare land nabij het dorpje Philippolis aan de rand van de Karoo. Deze enorme lap grond (ter vergelijking: de Hoge Veluwe is 5.400 hectare) wordt doorsneden door de langste rivier van Zuid-Afrika, de Oranje- of Garieprivier. Varty verwijderde het hekwerk en de windmolens van de vorige eigenaren (schapenboeren) en liet om het gebied een metershoog hek neerzetten, stevig genoeg om tijgers binnen te houden. Hij noemde het Tiger Moon, een naam die hij later veranderde in Tiger Canyons. De eerste twee tijgers, Ron en Julie, kwamen als welpen van een Canadese dierentuin. Drie jaar lang ging Varty met ze op pad om ze te leren jagen. Hij zwom met ze in de Gariep en liet ze zien hoe ze een prooi moeten besluipen. De transformatie van de hulpeloze welpen tot dodelijke jagers legde hij vast in de twee uur durende documentaire Living with Tigers. Tien jaar later leven er veertien tijgers waaronder een witte in dit verlaten deel van de Karoo, voor een deel nageslacht van Ron en Julie. Shadow, de tijgerin die omhoog klimt om Varty te begroeten, baarde in 2009 nog vier welpen van Ron. Julie ('de prinses Diana van de tijgerbusiness') produceerde al zeven nakomelingen. Twee maal daags neemt Varty bezoekers met een kleine safariwagen mee het park in om 'zijn' tijgers te laten zien. Omdat niet alle tijgers goed samengaan is Tiger Canyons opgedeeld in een aantal zones. Af en toe stapt Varty uit de auto om een hek te openen en te sluiten. Bij die gelegenheden neemt hij een klein formaat sjambok mee een zweepje gemaakt van stroken leer. Een nogal inadequaat wapen om een volwassen tijger mee van het lijf te houden, maar Varty lijkt zich van geen gevaar bewust. Een tijgersafari is net even anders dan een 'gewone' safari met 'open' wagens. Een tijgersafari is een unieke ervaring. Vergeleken met de enorme tijgers zijn leeuwen, voor veel mensen het hoogtepunt van een Zuid-Afrikaanse safari, pussycats. Vooral als een tijger met een machtige sprong bovenop de kooi van de safariwagen springt, maakt dat indruk. Wel opletten, want tijgers hebben net als huiskatten de onhebbelijke gewoonte om hun territorium af te bakenen met urine. De veertien tijgers en de tijgersafari's zijn voor Varty pas het begin. Hij heeft grotere plannen. Staand aan de rand van de Paaiskloof, wijst hij naar een nabijgelegen plateau. 'Daar ga ik een lodge bouwen.' Als we later in een Jeep het immense terrein verkennen, maakt Varty enkele malen een wijds armgebaar richting de horizon. 'Dat land wil ik ook kopen.' Even later, met een grijns: 'Ik wil een wildpark zo groot als Nederland, met tijgers en alle andere grote katten. Ik wil hier ook Afrikaanse wilde honden en gevlekte hyena's introduceren.' Het bij elkaar plaatsen van roofdieren die elkaar in de natuur normaal gesproken nooit tegenkomen, is volgens Varty geen probleem. 'Natuurlijk zal er worden gevochten om territorium, maar uiteindelijk reguleert zoiets zichzelf.'
  Mzanzi 23 juni 2012

  Leeuw pakt wrattenzwijn: wint prijs

  15 maart 2012

  Olifant & auto

  Afgelopen week hebben een oudere man en vrouw de schrik van hun leven gehad toen een volwassen olifantenmannetje hun auto letterlijk omkeerde, dat maakte Beeld afgelopen weekend bekend.
  Bron: Beeld maart 2011.

  Nijlpaarden & Krokodillen

  In de video van de National Geographic zie je dat nijlpaarden niet onder de indruk zijn van de gevaarlijke krokodillen. Wetenschappers kunnen het niet verklaren, maar de nijlpaarden likken de krokodillen. Een nijlpaardkalfje gebruikt ze zelfs al bijtspeeltje. De krokodillen laten ze hun gang gaan; nijlpaarden zijn namelijk vele malen sterker dan de kroks. Als je leven je lief is, is het verstandig om krokodillen te mijden. Dat is wat de meeste dieren doen. Deze hippo's zijn te nieuwsgierig.
  21 september 2010

  Cultuur

  Amanda Strydom
  Donderdag 11 april gaat Ek Loop Die Pad, het nieuwe theaterconcert van Amanda Strydom, in premiere in de Leidse Schouwburg. Strydom is in haar vaderland Zuid-Afrika een superster, een levende legende met een onaantastbare status. Ze ontving er tal van onderscheidingen en prijzen. In Nederland is haar schare fans groeiende.
  16 februari 2013

  Zuid-Afrikaanse film "Skoonheid"


  Gevangen in een verstikkend huwelijk en een onderdrukkende samenleving is Francois (Deon Lotz) te bang om eerlijk naar zichzelf en de wereld te zijn. Totdat hij verliefd wordt. Skoonheid is een indringend meesterwerk over een hartverscheurende zoektocht van een man naar liefde.

  Het Zuid-Afrikaanse Skoonheid beleefde zijn wereldpremiere op het filmfestival van Cannes 2011 (Un Certain Regard) en kreeg er staande ovaties en lovende recensies. Hoofdrolspeler Deon Lotz won voor zijn rol op het filmfestival van Zurich de Golden Eye for Best Performance. Op het internationale filmfestival van Durban won de film de prijs voor Beste Zuid-Afrikaanse Speelfilm en de Juryprijs. Het is de eerste Afrikaans-gesproken film die in Cannes te zien was en won daar de Queer Palm. Elisabeth Quin (jury-voorzitter): 'Skoonheid is a disturbing, radical film, real cinema...'
  16 februari 2012

  KurkKunst

  A wine cork portrait of Grace from Scott Gundersen.
  4 september 2011

  Gert Vlok Nel
  Op uitnodiging van Wintertuin zal de Zuid-Afrikaanse dichter, singer-songwriter en beeldend kunstenaar Gert Vlok Nel als Artist in Residence in Nijmegen verblijven. In september en oktober 2011 vestigt hij zich in het Besiendershuis aan de Waalkade.

  Naast poezie en muziek is Gert Vlok Nel op dit moment veel bezig met schilderen. Tijdens zijn verblijf in Nijmegen zal hij schilderijen maken met het Nijmeegse/ Nederlandse landschap als uitgangspunt. In oktober zal een selectie van deze werken getoond worden.
  Bron: Wintertuinen 4 agustus 2011

  Nelson Mandela & Anton Corbijn

  In het werk is een portret dat Anton Corbijn (1955, fotograaf, filmmaker, beeldend kunstenaar) in 2003 van Nelson Mandela maakte in Kaapstad het vertrekpunt. Vervolgens heeft Berend Strik (1960, beeldend kunstenaar) dit portret bestikt, een procede waarmee hij internationale vermaardheid verwierf. Zo ontstond Mandela Landscape, een dubbelzijdig werk met aan de achterzijde een labyrinth aan bedradingen, dat opnieuw gefotografeerd werd. Deze afbeelding vormt de basis voor 80 kunstdrukken, gesigneerd en genummerd door de kunstenaars, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan ZAM.
  Bron: ZAM 12 mei 2011

  Amazing Children
  Zondag 17 april organiseert Amazing Children in samenwerking met ArtFusion een expositiedag. Het belooft een leuke middag te worden met als hoogtepunt de loterij en de veiling van de portretten. Daarnaast zullen we verjaardagskalenders verkopen. En ook voor hapjes en drankjes wordt gezorgd. Iedereen is welkom op de veiling en misschien word je wel de nieuwe eigenaar van een van die prachtige portretten. Tegelijkertijd steun je zo met het gehele aankoopbedrag de Amazing Children in Zuid Afrika. Zij zorgen er voor dat elke euro goed besteedt zal worden! De middag begint om 14.00 uur in galerie ArtFusion, Villa Arena, aan de Arena Boulevard 58 in Amsterdam. Ook kunj je kennismaken met Hanneke Toes, de kunstenares, of met de initiatiefnemers (Annemette & Lieselotte).
  Bron: AmazingChildren.nl 22 maart 2011


  Ndebele-dorpje
  13 km ten noorden van de plaats Middelburg hebben wij het Botshabelo Historise Dorp bezocht. Een gerestaureerd Ndebele-dorpje. De Ndebele staan bekend om hun in kleurrijk geverfde huizen, versierd met geometrische patronen. De Ndebele leven voornamelijk in het NO-deel van Tshwane (Pretoria) en in de regio van Middelburg. Entree:ZAR 50 per auto. Na de entree volgt een behoorlijk lange zandweg. Hieronder een impressie van ons bezoek.

  maart 2011

  Erik van Ees & Mijn Zuid-Afrika
  De schrijver Erik van Ees (1942) is geboren in Nederland, woonde als kind enige tijd in Mozambique en daarna in Zuid-Afrika. Hij werkt al ruim veertig jaar als correspondent. Eerst in Afrika en Europa voor United Press International, en daarna vanaf 1986, in Zuid-Afrika voor het NOS Journaal en Algemeen Dagblad. In 2010 schreef de correspondent het boek Mijn Zuid-Afrika. Februari 2011
  Op de fiets door Soweto
  Ervaar Soweto op de fiets, het is de beste manier om met mensen in aanraking te komen en in buurten te komen waar je met de auto niet komt. Organisator is Lebo's Soweto Backpakers. Soweto, de meest bekende Township van Zuid-Afrika wordt vaak ten onrechte afgeschilderd als krottenwijk. Het is een dorp op zich, boordevol contrasten, met rijke en arme inwoners. Op de fiets kom je langs alle tegenstellingen die deze stad heeft, en maak je kennis met de verborgen kant van Soweto.
  17 september 2010  Ingrid Jonker & Black Butterflies
  Carice van Houten en Rutger Hauer gaan samenspelen in de film 'Black Butterflies'. Carice van Houten kruipt in het liefdesdrama in de huid van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Rutger Hauer speelt in de film haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister van de Nasionale Party, die een moeizame relatie met zijn dochter heeft. De opnames van de film zijn op 8 maart 2010 van start gegaan in Kaapstad en worden in april afgerond. 'Black Butterflies' gaat later dit jaar in premiere. Zowel deze titel als Black Butterflies verwijst naar bundels van Ingrid Jonker.
  Bron: ANP 22 maart2010


  EK SIEN JOU!
  In het boek Ek sien jou! Nederlanders over wonen in Zuid-Afrika portretteert NOS verslaggeefster Esther Bootsma 15 Nederlanders die wonen en werken in Zuid-Afrika. Door hun ervaringen te beschrijven, zowel positieve als negatieve, ontstaat een beeld van Zuid-Afrika op verschillende terreinen. Het land door de ogen van een Nederlandse wijnboer, een aidsdokter, een eigenaar van een guesthouse of een voormalig anti-apartheidsactivist.
  Bron: Zuid-Afrika.nl 20 maart 2010

  Top

  Muziek

  Gert Vlok Nel in Stadskanaal op 8 juni 2014
  Martin Smit organiseert i.s.m. NZAV Het Noorden een concert van GERT VLOK NEL op 8 juni 2014 in Stadskanaal.

  Het wordt een Afrikaanse avond bestaande uit een 3-tal onderdelen:
  1. Zuid-Afrikaans eten
  2. Vertoning van Film "Beautiful in Beaufort Wes" (maximaal 100 personen)
  3. Het optreden van Gert Vlok Nel en zijn bassist Johan Smit. (maximaal 100 personen)
  Aan alle onderdelen kan ook afzonderlijk worden deelgenomen.
  19 mei 2014

  Soweto Gospel Choir
  Het Soweto Gospel Choir is overladen met prijzen en heeft opgetreden met Diana Ross, Peter Gabriel en Angelique Kidjo.
  ZAM 22 oktober 2010

  Theatertour Vuur In Glas  In november en december 2010 zal Amanda Strydom uit Zuid-Afrika weer naar Nederland komen voor een theatertour. Tijdens het theaterconcert Vuur In Glas zijn nieuwe liedjes te horen. Zowel vers uit haar pen als liedjes die al bestonden maar nog niet in ons land te horen waren. Amanda Strydom doet een veertiental theaters aan.
  13 september 2010  Nominatie Edison Pop voor KLOOFSTRAAT
  De nominaties voor Edison pop, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend. In de categorie theater zijn Sarah Kroos, Nynke Laverman en Stef Bos genomineerd. De Edison bestaat dit jaar 50 jaar en is daarmee de oudste muziekprijs in Nederland. De motivatie van de jury voor de nominatie luidde: "Oudgediende Stef Bos weet met Kloofstraat plezierig te verrasen door de plaat grotendeels in het Zuid-Afrikaans te schrijven. Hij heeft zich verdiept in de taal en de cultuur en dat levert intense songs op die aan je trommelvlies blijven kleven". De Edison winnaars worden op 3 oktober 2010 bekendgemaakt en uitgereikt in de Rotterdamse Beurs - WTC, waar HKH prinses Maxima bij aanwezig zal zijn.
  Bron StefBos.nl 7 september 2010

  Top

  Freshlyground's nieuwe album
  Freshlyground heeft een nieuwe cd opgenomen namelijk RADIO AFRICA. Eerdere cd's van hen zijn: JIKA JIKA 2003, NOMVULA uit 2004 & MA'CHERI uit 2008. Ontdek deze heerlijke enthousiaste muziekgroep uit Zuid-Afrika.
  1 augustus 2010

  Cape Connection
  Drie singer-songwriters, Stef Bos & Fernando Lameirinhas & Regis Gizavo, die "niet wonen waar ze zijn geboren" schreven samen in Kaapstad nieuw materiaal rond dat thema en bewerkten ouder materiaal dat gemaakt is tijdens hun reis door de tijd en de wereld. De vruchtbare samenwerking resulteerde in een voorstelling waarin Nederlands, Portugees en Malagasi vloeiend in elkaar overlopen.
  Stef Bos zong ook nog het prachtige lied Komatipoort, speciaal voor Wilma Lauteslager!

  Utrecht, Stadshowburg 4 mei 2010

  12 nieuwe Afrikaanse liedjes van Stef Bos.
  Met toestemming van Stef Bos zelf om zijn artikelen op onze site te plaatsen!

  Meer dan een jaar geleden vernamen wij tijdens een concert van Stef Bos dat Stef een lied aan het schrijven was over Komatipoort. Een dorp vlakbij Mhofu in Marloth Park. Lees de prachtige tekst. We zijn zo blij met dit prachtige lied. Stef zijn nieuwste Afrikaanse CD komt 18 maart in de winkel te liggen. Klik op de hoes en ervaar Komatipoort.
  Bron: Stef Bos 12 maart 2010
  Daughters of Africa
  De dochters van Afrika. Jonge meiden, vol hoop en verwachting en bruisend van levenslust en vitaliteit. Niet alleen uit Zuid Afrika, maar uit meerdere Afrikaanse landen. Met hun eigen culturen hun eigen interpretatie van Westerse hits. Zij gaan een show maken met muziek, met de wortels in Afrika, maar met de geest van eigentijdse muziekcultuur. D.m.v. audities in verschillende West, Oost- & Zuid-Afrikaanse landen zal het absolute toptalent gezocht worden.

  Stef Bos krijgt culturele prijs in Zuid-Afrika
  De geweldenaar Stef Bos heeft afgelopen op 6 februari in Pretoria een prijs in ontvangst genomen voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek sinds hij in de negentiger jaren voor het eerst het land bezocht. Zijn jarenlange verbinding met het land, waarin hij met veel grote namen samenwerkte, (Rhay Phiri, Koos Kombuis, Louis Mlanga, Sibongile Khumalo, Larika Rauch, Amanda Strydom, etc., etc) en zijn inspanningen om het theaterpubliek in Nederland en Belgie warm te maken voor het Afrikaans hebben ervoor gezorgd dat hij de eerste buitenlandse singer-songwriter is die deze eer te beurt valt. Stef Bos was vereerd met het bronzen beeld dat hij kreeg omdat het, zo zei hij, wonderwel samenvalt met het uitkomen van de cd Kloofstraat in maart waarin hij de meeste songs voor het eerst bijna volledig in het Afrikaans geschreven heeft. Bos die halftijds in Kaapstad woont, draagt de prijs op aan de in 2002 overleden singer-songwriter Johannes Kerkorrel (Ralph Rabie) die hem in Zuid-Afrika introduceerde.
  Bron Stef Bos 6 maart 2010

  Top

  Stef Bos en Komatipoort
  Op dit moment loopt de theatertour 2009 van Stef Bos nog volop met behoorlijk wat nieuwe liedjes. Zoals bv. het nummer KOMATIPOORT over de grenspost tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Baie bysonder toch?


  April 2009

  Zuid-Afrika in Concert
  Een geweldig optreden van Amanda Strydom, Tina Schouw, Freshlyground en presentator Nik Rabinowitz in Carr� in Amsterdam. Amanda Strydom (geboren in Port Elizabeth) is een blanke zangeres en cabareti�re begon haar carri�re in 1979. Een gepassioneerde persoonlijkheid. In 2007 kwam haar eerste cd voor de Benelux uit: "Briewe Uit Die Suide". Daarop zingt ze ook een nummer samen met Stef Bos die haar voor Europa heeft ontdekt. Gevolgd door "Kerse Teen die Donker" in 2008. Tina Schouw zingt, musiceert en schrijft liedjes en kinderboeken. Haar muziek is een mix van jazz, folk en pop. Ze speelt op grote festivals zoals op het Cape Town Jazz Festival. Freshlygrounds is een zevenkoppige afro-fusion band uit Kaapstad. Zij mixen traditionele Zuid-Afrikaanse stijlen met blues, jazz, indie-rock en het nummer 'Doo Bee Doo" was een nummer 1 hit in Zuid-Afrika. Het laatste album werd 5 x platina in eigen land. Freshlyground won bij de MTV Europe Awards de prijs voor de beste Afrikaanse act. Nik Rabinowitz is een stand-up comedian van Joodse afkomst. Hij groeide op in Constantia en leerde o.a. Xhosa spreken. Hij heeft 3 succesvolle onemanshows op zijn naam staan.
  25 september 2008

  Stef Bos in Zuid-Afrika
  Nu de tour '2008' ver over de helft is komt het najaar in beeld.Stef zal vanaf eind juli tot medio augustus in Zuid Afrika toeren met zijn band. Een voorstelling gebaseerd op '2008' die zal spelen in Kaapstad, Stellenbosch, Port Elizabeth, Bloemfontein, Johannesburg, Pretoria, Potchefstroom en Nelspruit. De data zullen binnenkort verschijnen. In oktober zal het nieuwe boek van Stef en de Kaapse schilderes Varenka Paschke het licht zien en ondersteund worden met een kleine toer van twee weken. Bron: website Stef Bos

  Top

  Overig

  Nieuwe regels voor reistassen bij OR Tambo Johannesburg
  Reis je graag met een ronde sporttas of een rugzak, dan zal je vanaf maandag 25 maart 2019 moeten oppassen. Elke reistas die geen standaard vorm heeft en geen platte kant, zal niet meer verwerkt worden door de bagagediensten van de internationale luchthaven OR Tambo in Johannesburg.

  De nieuwe vereisten voor bagage worden vanaf maandag 25 maart 2019 ge?mplementeerd, dus opgelet met ronde sporttassen en rugzakken. Mocht je bagage afgekeurd worden, dan kan je wel bij een van de erkende diensten je reistassen laten inpakken in plastic volgens de richtlijnen.

  Met de nieuwe regels is het de bedoeling om opstoppingen bij het verwerken van de bagage te vermijden. De stukken bagage die geen platte zijde hebben of die voorzien zijn van lange draagriemen, veroorzaken vaak blokkades op de verwerkingsband met de nodige vertragingen van de bagageverwerking tot gevolg. IATA (International Air Transport Association) heeft daarom richtlijnen opgesteld om deze reistassen te bannen. Sinds begin 2018 is er sprake van om deze nieuwe vereisten in te voeren, maar vandaag is het dus ook effectief van kracht. De nieuwe regels komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar in andere internationale luchthavens worden ze ook reeds toegepast, waaronder bijvoorbeeld ook Dubai. Wat zijn nu precies de vereisten?
  1. Alleen reistassen met normale afmetingen en vorm zullen ingecheckt kunnen worden.
  2. Dit betekent dat reistassen op z?n minst een vlakke zijde moeten hebben om te kunnen worden ingecheckt.
  3. Ronde reistassen of zakken met onregelmatige vorm kunnen niet worden ingecheckt.
  4. Zakken met lange draagriemen of draaglussen zullen ook niet worden ingecheckt.


  Passagiers die zich aanmelden met reistassen die niet binnen bovenstaande regels passen, zullen de kans krijgen om hun bagage te laten inpakken in plastic bij een erkende dienstverlener. Zij zorgen er dan voor dat een zijde van de verpakte bagage voorzien wordt van een platte kant om te kunnen verwerkt worden door de bagagediensten.

  Met deze strengere regels hoopt de luchthaven dat de dienstverlening naar de reizigers toe op de lange termijn zal verbeteren, doordat er geen of minder vertragingen zullen zijn bij de verwerking van de bagage.
  April 2019

  Ware grootte van Afrika
  Indrukwekkend!

  24 mei 2013

  Nieuw medicijn in de maak in de strijd tegen malaria
  Onderzoekers aan de Universiteit van Kaapstad hebben afgelopen dinsdag aangekondigd dat ze een enkele dosis behandeling kunnen ontwikkelen om malaria te genezen. Het zogenaamde Drug Discovery and Development Centre, onder leiding van professor Kelly Chibale, werd in 2010 aan de Universiteit van Kaapstad gestart. In samenwerking met Zwitserse wetenschappers van Medicines for Malaria Venture werd een stof ontdekt genaamd MMV390048. Met deze stof kunnen de wetenschappers nu aan de slag voor de verdere ontwikkeling van een geneesmiddel. Klinische testen zullen naar alle waarschijnlijkheid tegen 2013 kunnen worden uitgevoerd. Tijdens een persconferentie aan de Universiteit van Kaapstad, die werd bijgewoond door minister van Wetenschap en Technologie Naledi Pandor, liet Professor Chibale verstaan verheugd te zijn met de veelbelovende verdere ontwikkeling van een effectief medicijn tegen malaria, en dit dank zij de samenwerking tussen Zuid-Afrikaanse en Zwitserse wetenschappers. Een nieuwe, enkele dosis behandeling heeft het potentieel om vele levens te redden in Afrika. Met de behandeling is de kans groot dat de parasiet zich niet langer zal verspreiden van mens tot mens. Malaria is goed voor bijna een kwart van de totale sterfgevallen onder kinderen in Afrika. Jaarlijks sterven ongeveer een miljoen mensen aan de gevolgen van malaria.
  29 augustus 2012 bron: Go-Afrika

  Human rights day
  Op 21 maart 1960 werd in heel Zuid-Afrika gedemonstreerd tegen de pasjeswetten. Zwarte burgers mochten alleen zogenaamde "witte gebieden" betreden als zij in het bezit waren van een speciale pas. In de township Sharpeville opende de politie het vuur op de demonstranten. Daarbij vielen 69 doden en 180 gewonden. Later bleek dat veel mensen in de rug waren geschoten. De mmordpartij was het keerpunt in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Oppositiepartijen PAC en ANC werden verboden. Het ANC richtte als reactie hierop haar gewapende tak op, onder leiding van Nelson Mandela. Het apartheidsregime raakte internationaal in een isolement. Op Human Rights Day worden de gebeurtenissen van 21 maart 1960 herdacht.
  Bron: Mzanzi maart 2012

  Mandela op nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika

  Het portret van Nelson Mandela gaat de nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika sieren. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zaterdag tijdens een bijeenkomst in de centrale bank bekend. Het is een erkenning voor de rol die Mandela heeft gespeeld in de strijd tegen de apartheid, zei Zuma. 'Dit nederige gebaar toont onze dankbaarheid.' Wanneer de biljetten in omloop komen, kon de president nog niet zeggen. Het was 11 februari 2012 precies 22 jaar geleden dat Mandela werd vrijgelaten. Hij had toen 27 jaar in de gevangenis doorgebracht. Vier jaar later werd hij tot president van Zuid-Afrika gekozen.
  Bron: Volkskrant 12 februari 2012

  Gautrain
  Op 2 augustus opende het openbaar vervoer in Gauteng voor deGautrain een nieuwe verbinding, tussen Johannesburg en Pretoria. Hiermee is het prestigieuze infrastructuur project bijna klaar. In 2010 opende al een verbinding tussen de internationale luchthaven van Johannesburg en de wijk Sandton. Met 160 kilometer per uur is de Gautrain de snelste trein van het Afrikaanse continent. Met de nieuw geopende verbinding zijn natuurlijk vooral de forenzen van Gauteng erg blij, maar ook voor toeristen is zo een bezoek aan Johannesburg of Pretoria gemakkelijk en goedkoop te doen!
  16 september 2011

  Tour against hunger
  From 21 to 30 August, 250 chefs from 44 countries were in South Africa to raise funds and awareness for the plight of the hungry as part of the Bidvest World Chefs Tour Against Hunger. Some may not speak English, most have never set foot on African soil, but all share a passion for alleviating the suffering of the underprivileged. Bron: Lekker 1 september 2011

  Onderzoek Zuid-Afrika
 • Zuid-Afrika is een year-round-bestemming, maar door de tegengestelde seizoenen is er een grote aantrekkingskracht in onze herfst en winter; dan is het voorjaar (oktober/november) en zomer (januari/februari) in Zuid-Afrika. Ook steeds meer mensen gaan erheen voor langere tijd om de winter te ontvluchten.
 • Reizigers naar Zuid-Afrika hebben steeds meer voorkeur voor een individuele rondreis per huurauto (34% vorige reis -> 43% volgende reis) i.p.v. een groepsreis (34% vorige reis -> 25% volgende reis) De wens om de individuele rondreis op maat te laten samenstellen neemt hierbij een vlucht & verdubbelt voor een volgende reis (17% -> 34%).
 • Boekers vinden persoonlijk contact met een Zuid-Afrika-expert tijdens het orientatieproces belangrijk (34%), ongeacht hoe men boekt.
 • Belangrijkste redenen om Zuid-Afrika te bezoeken zijn de natuur (96%), safari/wildlife (87%) en de veelzijdigheid/variatie van dit mooie land (87%).
 • Zuid-Afrika is een echte repeat-bestemming: 90% van de mensen die ooit eerder Zuid-Afrika bezochten is van plan opnieuw te gaan.
  Top

  46664
  De non-profit organisatie 46664, genoemd naar het gelijknamig gevangenisnummer van voormalig president Nelson Mandela, zal een wereldwijd kledingmerk lanceren.
  17 maart 2011

  Google
  Het Nelson Mandela Centre of Memory ontvangt 1.25 miljoen dollar van Google, geld dat gebruikt zal worden om de memoires van Nelson Mandela te archiveren en online te brengen.
  9 maart 2011

  Verkiezingen Zuid-Afrika
  Vicepresident Kgalema Motlanthe heeft bekend gemaakt dat de Zuid-Afrikanen op 18 mei naar de stembus zullen gaan tijdens de 4e nationale democratische verkiezingen.
  4 maart 2011

  Het Recept Voor De Zuid-Afrikaanse Kerst-Trifle
  Met dit traditionele Zuid-Afrikaans kerstdessert eet je jezelf in de feeststemming.
  Klik hier voor het recept.
  2 december 2010

  Jock of the Bushveld
  Het 19e eeuws verhaal van de Zuid-Afrikaanse hond Jock, beter gekend als "Jock of the Bushveld", zal opnieuw vereeuwigd worden op het witte doek. Dit keer in een geanimeerde 3D-versie. Bryan Adams kruipt in de stem van Jock. Aartsbisschop Desmond Tutu sprak de stem in van de spirituele leider Tata. Sir Tim Rice, beroemd als de tekstschrijver van The Lion King en Evita, werd betoverd door de film en heeft gezorgd voor teksten van de belangrijkste nummers op de soundtrack.
  Al jaren zijn Zuid-Afrikaanse kinderen opgegroeid met het ware verhaal van de dappere Jock, een Staffordshire Bull Terrier met het hart van een leeuw, die in de bushveld leefde met zijn eigenaar Sir Percy Fitzpatrick. De goudkoorts van de laat 19de eeuw was een kans om fortuin te maken en Fitzpatrick vertrok in 1884 richting de goudvelden van de Oost-Transvaal, het huidige Mpumalanga. Hier werkte hij als magazijnier, journalist en vervolgens als begeleider van zwaar beladen ossewagens langs de route van Lydenburg, Graskop en Barberton, op weg naar Lourenzo Marques, het huidige Maputo, in Mozambique. Op een van die reizen in 1885 red hij het leven van Jock en wordt deze zijn trouwe metgezel.
  Vandaag de dag kunnen nog steeds herdenkingstekens en bordjes voor Jock gezien worden op plaatsen van belang, zoals Sabie, Pilgrims Rest, langs de Malelane-Skukuza en Malelane-Crocodile Bridge route alsook in Barberton.
  Bron: GoZuidAfrika 15 november 2010

  Studenten Universiteit Kaapstad
  Zij hebben een studie afgerond waaruit gebleken is dat bezoekers aan het WK2010 opnieuw Zuid-Afrika zullen bezoeken. Ook blijkt dat de bezoekers aangenaam verrast waren met de geleverde diensten, veiligheid en de bezienswaardigheden dat Zuid-Afrika biedt. 81% van de geinterviewde personen waren voor het eerst in Zuid-Afrika. 87% percent was in Zuid-Afrika voor de Wk2010. 92% aanbeveelt Zuid-Afrika te bezoeken 83% wil terugkomen. Het toerisme in Zuid-Afrika zal in de komende jaren kunnen profiteren van de vruchten die het WK opleverde.
  1 november 2010

  Jeugdjournaal filmt tekenkampioen Koen Ubels

  Foto's: Koen in de klas met de NOS filmploeg & een pagina uit het Mhofu Stripverhaal die Koen voor ons tekende! Klik hier.


  De Basisschool Louise de Coligny in Ede heeft bezoek gehad van een cameraploeg van de NOS. Zij filmden voor het Jeugdjournaal een tekenles die oud-leerling Koen Ubels verzorgde rond het thema van de Kinderboekenweek: De Grote Tekententoonstelling. Het broertje van Koen, Stef, is leerling van groep 7 van de basisschool. Koen (13) is oudleerling en werd in 2007 en in 2008 Nederlands Kampioen striptekenen in de categorie 9, 10 & 11 jaar.
  11 oktober 2010

  Trends Nederlander & vakantie
  Na het WK wordt er een stijging verwacht in het aantal reizen naar Zuid-Afrika. Veel Nederlanders hebben op tv gezien hoe mooi het land is en willen het ook zelf gaan ontdekken. Eind 2010 en begin 2011 (dan is het in Zuid-Afrika zomer) zouden we weleens een piek in het Zuid-Afrikaanse toerisme kunnen zien.
  Libelle 30 augustus 2010

  Computertermen in het Afrikaans
  Website = Webbladsy
  Download = Aflaai
  Email = E-pos
  Homecomputer = Tuisrekenaar
  Inbox = Inmandjie
  Keyboard = Sleutelbord
  Laptop = Skootrekenaar
  Link = Skakel
  Outbox = Uitmandjie
  Scroll = Glylees
  Software = Sagteware
  WWW = wereldwye web
  WYSIWYG (What You See Is What you get) =
  WUSIWUK (Wat U Sien Is Wat U Kry) = MHOFU!
  12 april 2010

  Top

  Zuidelijk Afrika wil malaria bannen tegen 2015
  Acht landen in Zuidelijk Afrika maken zich op om tegen 2015 malaria in hun regio grotendeels te doen verdwijnen. Technisch is dat haalbaar, maar er is wel 150 miljoen euro per jaar voor nodig. Binnen het jaar willen acht landen in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Namibie, Zimbabwe, Zambia, Angola, Mozambique, Botswana en Swaziland) hun acties tegen malaria op elkaar afstemmen door grensoverschrijdende samenwerking. Onder de naam Eliminatie acht (E8) willen ze de ziekte in Zuid-Afrika, Swaziland, Namibie en Botswana doen verdwijnen tegen 2015.
  Bron: AfrikaNieuws.nl Oktober 2009

  Reisnieuws Vaccin tegen malaria
  In Nijmegen aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) lieten tien gezonde mensen zich circa veertig keer steken door muggen die met de malariaparasiet waren besmet. De vrijwilligers slikten al die tijd chloroquine, een medicijn dat de malariaparasiet doodt. Geen van de tien kreeg malaria, omdat ze beschermd waren door de chloroquine. Vijf andere mensen kregen ook veertig muggenbeten, van muggen zonder malariaparasiet. Een maand later werden alle vijftien mensen gestoken door besmette muggen, zonder chloroquine te slikken. Vijf kregen malaria, tien niet. Die tien waren precies de mensen die tijdens het eerste deel van het experiment afweer tegen de parasiet hadden kunnen opbouwen. De resultaten zouden het begin zijn van een vaccin tegen de infectieziekte.
  Bron Columbus Magazine
  5 augustus 2009

  Top

  Nelson Mandela, Madiba, viert 90ste verjaardag

  Nelson Mandela keert voor zijn 90ste verjaardag, 19 juli 2008, terug naar Qunu, naar de clan. Eindelijk is de Madiba thuis. Aan de oever van de Mbashe-rivier ligt zijn inkaba, zijn navelstreng, begraven. De stroom slingert zich tussen de gemoedelijke heuvels van de Oostkaap. Het is het gebied van het grote Xhosa-volk en zijn vele clans. De grazige weiden rond Mvezo behoren aan de groep die vrijwel iedereen kent: de Madiba, Mandela's eretitel. Hier werd, vandaag op 19 juli negentig jaar geleden, Nelson Rohihlala Mandela geboren. Uit zijn jeugd, zo schreef hij, dateert zijn liefde voor de velden, voor open vlaktes;. En natuurlijk ook voor het vee; voor de koeien, schapen en geiten die door de heuvels sjokken. Het voelt alsof ook hijzelf er nog altijd is. Niet ver van het stenen huis ligt het familiekerkhof van de clan. Op het veld, waar onder meer de moeder ligt begraven, is nog voor generaties plaats. Op een van de stenen staat in het Xhosa de afscheidsgroet gebeiteld die ooit ook Nelson de Grote zal worden gebracht: Phumla Ngoxolo, Madiba. Rust zacht, Madiba.
  Bron Volkskrant 19 juli 2008

  Zuid-Afrika wereldkampioen rugby
  Zuid-Afrika is voor de tweede keer in de historie wereldkampioen rugby geworden.  De Springboks waren in de finale in Parijs te sterk voor titelverdediger Engeland: 15-6.  In de eindstrijd vielen door de verdedigende kracht van beide teams geen tries te noteren, maar louter penalty-goals.   Zuid-Afrika werd eerder wereldkampioen in 1995.
  2007

  Top